Hoppa till sidans innehåll

Covid-19

Föreningarna informerar sig bäst och planerar sin verksamhet i linje med folkhälsomyndigheten och RF:s beslut, rekommendationer och riktlinjer angående Covid-19.

Ingen har undvikit allvaret i situationen och alla behöver på bästa sätt bidra för att minska risken för spridning. Vi skall inte fatta panikartade eller stressande beslut, istället behöver vi hålla oss väl informerade av de instruktioner och förutsättningar som myndigheter ger, och utifrån det fatta övervägda och kloka beslut.

Uppdaterad 2022-01-11

Regeringen och Folkhälsomyndigheten uttryckte idag stor oro för ökad smittspridning och här är några av de restriktioner som nu införs:

  • Avrådan från cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning fortsätter att gälla från om den 23 december 2021. Med omprövning den 31 januari. Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, matcher och tävlingar fortgå.
  • Från den 12 januari gäller detta för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus. Vid arrangemang på fler än 20 deltagare tillåts enbart sittande deltagare och deltagarna ska delas upp i sällskap på maximalt 8 personer. Det ska också vara minst 1 meter mellan sällskapen. För arrangemang med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis i tillägg till övrig reglering.
  • maxtak på 500 personer inomhus införs samt krav på vaccinationsbevis. Dock är datumet inte bekräftat när maxtaket börjar gälla. 

Enligt uppgift från Folkhälsomyndigheten är det endast allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus som regleras enligt ovan punkter. 

Här hittar du information om avrådan för cuper, läger och större aktiviteter inomhus.

Här kan du hitta fullständig information om avrådan och restriktioner och även information om den hemställan som Folkhälsomyndigheten gjort till regeringen om beslut gällande ytterligare begränsningar

– Kom ihåg att vi kan idrotta tillsammans och tävla och spela enstaka matcher om vi ser till att följa de restriktioner och smittskyddsåtgärder som gäller. Genom att ta ansvar nu hoppas jag att vi framöver slipper ännu fler restriktioner som riskerar att slå ännu hårdare mot barn och unga än pandemin redan gjort, säger Björn Eriksson.

Fortsatt uppmanas alla att vaccinera sig för att undvika att smitta ska öka igen.

Vad innebär Folkhölsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd för idrotten? Här hittar du info om Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd

Länkar vi rekommenderar att alla tar del av:

Här hittar du allmän information om Covid-19 och specifik information för idrottsrörelsen.

Här hittar du vanliga frågor och svar om Covid-19 och idrotten.


Digitala årsmöten 2022
Årsmötet är er förenings viktigaste möte, men i och med Covid-19 kan det vara svårt att genomföra årsmötet fysiskt. Den första frågan ni behöver ställa er är om ni får arrangera ett digitalt årsmöte. Svaret på den frågan hittar ni i era fastställda stadgar. Riksidrottsförbundet (RF) menar att det i detta mandat också finns ett utrymme att bestämma formen för årsmötet och att styrelsen har möjlighet att besluta att årsmötet får genomföras digitalt. Om inte något annat anges i föreningens stadgar är det styrelsen som bestämmer tid och plats för årsmötet.

RF och SISU Idrottsutbildarna har tagit fram vägledning för föreningar som önskar genomföra digitalt årsmöte. De har tagit fram stödmaterial och råd kring vilken digital plattform är att föredra beroende på förening/närvaro på årsmöte.

Här hittar du mer info och hjälp till att ett digitalt årsmöte

Kontakta ert RF-SISU distrikt för stöd, råd och ev. utbildning för att kunna genomföra digitalt årsmöte.
Här hittar ni er rätta kontaktperson. 

I RF:s information rekommenderas föreningar att höra av sig till respektive specialidrottsförbund i enskilda frågor som att exempelvis arrangera sammankomster. STF har ingen egen specialistkunskap i den medicinska frågan utan följer de lagar, riktlinjer och rekommendationer som regering, myndigheter och RF ger.

STF:s övergripande fokus är precis som Riksidrottsförbundets att i det här läget bidra till att minska smittspridningen av coronaviruset, och vi uppmanar alla föreningar att göra detsamma.

Föreningar är självklart välkomna att som alltid kontakta kansliet för diskussion.

Tag hand om er och varandra!

Bästa idrottshälsningar

Förbundsstyrelsen

E.u. Ola Silvdahl

Generalsekreterare

Uppdaterad: 22 DEC 2021 12:54 Skribent: STF kansli
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

 

 


Playitas 

   

 

 


 Medlem i


 

 

 

Postadress:
Svenska Triathlonförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Besöksadress:
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266186
E-post: info@svensktriathlon...

Se all info