Hoppa till sidans innehåll

Nya juniortränare utbildade 23-24 april

25 APR 2016 16:31
Helgen 23-24 april genomfördes den nyligen omarbetade juniortränarutbildningen på Bosön i Stockholm. Juniortränarutbildningen är en del av tri4funkonceptet och riktar sig till tränare som tränar ungdomar mellan 15-20 år. Tio deltagare från fem föreningar fanns på plats för att bli inspirerade och lära sig mer om triathlon.
  • Skapad: 25 APR 2016 16:31

Antalet barn som tränar triathlon har ökat konstant de senaste åren. Nu börjar barnen bli till ungdomar som vill fortsätta utvecklas. Den nya juniortränarutbildningen faller då som handen i handsken för de föreningar som vill gå vidare och erbjuda triathlonträning även för tonåringar.

Utbildningen startade på lördagen med ett par timmar om ledarskap. Tränarfilosofi, vad som är en bra träningsmiljö och hur man rekryterar tonårstriathleter är några av de ämnen som avverkades. Därefter tog simtränaren Anna-Karin Lundin från Simcoachen över för att i fem timmar utbilda i simning. Anna-Karin är utbildad av Swim smooth, samma koncept ITU använder, vilket innebär ett stort fokus på simning för triathleter. Teori följdes upp med tre timmar praktik där man gick igenom teknik, simfitness och OW-simning.

simteori

Eftermiddagen och kvällen innebar teori i cykel, löpning och träningslära. Efter en lång och intensiv dag så fick deltagarna äntligen lite vila, om än för bara några timmar. 07.00 på  söndag morgon var det nämligen dags att starta upp dag 2 med cykelpraktik. I en helt tom friidrottshall på Bosön fick deltagarna prova på olika teknikövningar och att cykla i olika klungor. En härlig start på dagen. Frukost intogs därefter, en av många goda måltider på Bosön där man aldrig behöver gå hungrig. Teoripass i kost och återhämtning samt ett praktikpass med löpning och styrka fick avsluta utbildningen.

Cykelswoosh

Helgen bjöd på många givande diskussioner, aha-upplevelser, kunskap och roliga upplevelser. Att få varva teori med praktik där deltagarna själva får röra på sig i en inspirerande miljö såg ut att ge extra energi till deltagarna. Energi som de tillsammans med sina nyvunna kunskaper nu får praktisera hemma i sina föreningar.

Utbildare under helgen var:

Anna-Karin Lundin, Svenska Triathlonförbundet/Simcoachen, Kajsa Andersson, Svenska Triathlonförbundet, Anna Jonsson, Svenska Triathlonförbundet.

 

Fler bilder hittar du i bildgalleriet

 

Om juniortränarutbildningen
Utbildningen bygger vidare på det man lärt sig på tri4fun-utbildningen men här jobbar vi istället med träning under och efter puberteten. Stort fokus på hur det är att vara tränare i praktiken och innehållet består både av teori och praktiska övningar i alla tre grenarna.

Helgen innefattar ledarskap, träningsplanering, träningslära och teknik för alla tre grenarna. Teknikmodulerna innehåller både teori och praktiska moment. Vi kommer också att jobba med rekrytering. Vi riktar oss till dig som vill vara tränare för åldrarna 15-20 år i en förening.

 

Certifierad Juniortränare blir man när man gått 

  • Juniortränarutbildningen - Svenska Triathlonförbundet.
  • Grundtränarutbildning 2 (GTU2) - SISU Idrottsutbildarna. Arrangeras runt om i landet. Läs mer här.
  • 20 timmars dokumenterad praktik som triathlontränare i förening. Avser åldrarna 14-22 år.

Klicka här för att läsa mer om våra utbildningar

Skribent: Anna Jonsson

Sponsorer

 


Playitas


 

   

      

 


 

  

 


 

 

 


Medlem i

etu_logo_4c JPG


Itu

SOKPostadress:
Svenska Triathlonförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Besöksadress:
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266186
E-post: info@svensktriathlon...

Se all info