Hoppa till sidans innehåll
Foto: Joachim Willén

Riksidrottsgymnasium (RIG) och Nationell idrottsutbildning (NIU)


För dig som vill kombinera en satsning på triathlon med studier finns flera alternativ. I Motala finns sedan flera år ett Riksidrottsgymnasium (RIG) och från och med hösten 2018 finns även Nationell Idrottsutbildning i triathlon (NIU) på tre orter: i Falun, Umeå och Malmö. Välkommen med din ansökan!

Gemensamt för RIG och NIU är ämnet specialidrott, som kan läsas upp till
700p. Vanligtvis läser dock eleven 400p specialidrott (200p individuellt val + 200p programfördjupning). Ämnet specialidrott består av tränings- och tävlingslära samt idrottsspecialisering. Vilka program som kan kombineras med ämnet specialidrott varierar beroende på skola. Ämnet specialidrott innehåller både teoretiska och praktiska moment, vilket möjliggör att en del av träningen kan förläggas under schemalagd skoltid.

RIG:s organisation, verksamhet samt träning är inriktad mot att utveckla eleven mot internationell elit. NIU vänder sig till dig som har ambition att bli elitidrottare på nationell eller högre nivå och NIU-verksamheten bygger på ett samarbete med en lokal förening.

Antagning

Antagning till NIU och RIG görs i två steg. Först görs antagningen på idrottsliga meriter. Om den sökande blir antagen måste hen även söka in till respektive skola och program på betygen och bli antagen. Ansökan till RIG:et görs via skolan och ansökan till NIU görs via Svenska Trathlonförbundet. Länkar till ansökningsformulär hittar du nedan.TRIATHLONGYMNASIET, MOTALA (RIG)

I Motala finns Sveriges enda riksidrottsgymnasium (RIG) för triathlon. Här studerar du på någon av de kommunala gymnasierna och tränar under ledning av meriterande tränare. Träningsmiljön i Motala är mycket bra för både cykel och löpning med sim- och sporthall nära skolan och närhet till mindre trafikerade vägar. 

Du bor antingen i lägenhet (delad 3:a eller egen 1:a) eller som inneboende hos familj. Det finns 12 platser på triathlongymnasiet fördelat på tre läsår. Vanligtvis anpassas studiegången till träningen på så sätt att eleverna läser fyra år.

Tränare:
Joachim Willén, This is a mailto link
Marcus Vernström, This is a mailto link


Läs mer på triathlongymnasiets hemsida ››

 Ansökningstiden har gått utHAGSTRÖMSKA GYMNASIET, FALUN (NIU)

På Hagströmska möts du av en skola där idrott är viktigt och du ges optimala förutsättningar för att kunna kombinera en förstklassig gymnasieutbildning med din idrottssatsning. Du får tillgång till en inspirerande träningsmiljö med simning på Lugnets simanläggning och cykling på landsväg samt i Sveriges enda velodrom. Meriterade tränare ger dig det senaste inom träningsmetoder och teknik.

Ansvarig tränare: Magnus Johansson, This is a mailto link

Läs mer på Hagströmska gymnasiets hemsida ››


Öppet hus 14 november

Läs mer och anmäl dig här ›› 

 Ansök här senast 1 december 2017 ››

  


DRAGONSKOLANS ELITIDROTTSGYMNASIUM, UMEÅ (NIU)

Dragonskolan har lång erfarenhet av att kombinera idrott och studier och är en av Sveriges största skolor inom idrottsutbildningar. Löp- och cykelträning kommer att ske i Nolia friidrottshall bredvid Dragonskolan. Simträningen kommer ske i den nybyggda simhallen Navet, där det finns tillgång till både lång- och kortbana. Efter skoltid tränar du med Umeå Simsällskap.

Läs mer på Dragonskolans hemsida ››

För information om skolan:
Henrik Ragnvaldsson, rektor, 090-162405, 070 3169341, This is a mailto link 

Information om träning med Umeå Simsällskap:
Barry Whyte, 070-6934143, This is a mailto link

Camilla Johansson-Sponseller, sportchef, 070-724 91 48, This is a mailto link 


Informationsmöte:

14 oktober kl. 13.45-14.45, Navet, Umeå

24 oktober 18.30-20.30 Dragonskolans aula, Umeå            

 


Ansök här senast 1 december 2017 ›› 

 

 


 

MALMÖ IDROTTSGYMNASIUM (NIU)

På Malmö Idrottsgymnasium har du möjlighet att utveckla din idrottsliga förmåga mot elitnivå. Träningen är individuellt upplagd beroende på din träningsbakgrund och hur långt du kommit i din utveckling. De tre grenarna simning, cykel och löpning ger bra förutsättningar till en varierad träning. I utbildningen ingår även ämnena träningslära, idrottspsykologi, fysisk träning, kost och doping. Efter skoltid finns det möjlighet att träna triathlon tillsammans med Simklubben RAN eller Heleneholms IF. Träningen sker på Simhallsbadet, i Stadion/Hästhage och på Athleticum.

Läs mer på Malmö idrottsgymnasiums hemsida ››


Öppet hus 22 november kl. 18-20. Välkommen!

Ansök här senast 1 december 2017 ›› Kontakt

Angela Fox, sportchef
This is a mailto link 
0708-86 79 19


Välkommen att höra av dig om du har frågor!

Uppdaterad: 2017-10-18 11:55
Skribent: Therése Oskarsson
Epost: Adressen Gömd

Huvudsponsor
 

danske-invest-logo

 


Sponsorer

 

apollo 


Playitas


 

   

 


 

      

 


Medlem i

etu_logo_4c JPG


Itu

SOKCommunity

TriathlonSwedenwidht468-3

 

 

Postadress:
Svenska Triathlonförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Besöksadress:
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 031-726 61 86
E-post: This is a mailto link

Se all info