Hoppa till sidans innehåll

World Triathlon Grand Final, Rotterdam

2017-09-18 14:54
VM-seriens avslutning och VM för senior, U23, junior, paratriathlon och age group avgjordes från fredag till söndag i Rotterdam. Rotterdam bjöd tyvärr på en hel del regn och blåst, men våra svenska deltagare hade ändå förhållandevis tur med vädret.
  • Uppdaterad: 2017-09-18 14:57

Från Sverige hade vi två aktiva på plats, Gabriel Sandör som tävlade i U23 VM och Malin Lundström som tävlade i VM i paratriathlon. För Gabriel avgjordes VM på olympisk distans med 1500 m simning, 40 km cykel och 10 km löpning medan paratriathlon kör en sprint (halva distansen). Utöver våra elitaktiva så hade vi fem starka age groupare som tävlade i sprintdistans eller olympisk på söndagen.

Först ut på tävlingsarenan var Malin Lundström som tävlade i paratriathlon och klassen PTS2, vilket är en klass för funktionshindrade med benamputation. För Malin var det hennes första internationella mästerskap i triathlon och en ny upplevelse att få tävla med så många som tävlar på lika villkor. Malin är ganska ny i sporten, men har en bakgrund som elitaktiv parasimmare.

Starten var planerad till 9:46 men fick flyttas fram en timme för att få upp temperaturen. Hade temperaturen varit under 11 grader och det varit 18 grader i vattnet, så hade simningen fått ställas in. Men att ställa in simningen och ersätta det med ett duathlon var inget arrangören ville göra på ett VM. Så 10:46 var tjejerna redo för start, vilket alltid är en vattenstart. Malin kom iväg bra och kom upp som tredje tjej efter sina 750 meter, tätt efter tvåan. I PTS2 lyfts de aktiva upp till en stol på pontonen, där de tar på gå-protesen och kryckor för att ta sig till första växling. Väl där är det snabbt byte till cykelprotes och iväg för att cykla 20 kilometer fördelat på fyra varv. Cykelbanan var väldigt teknisk, med mycket kullersten, smala passager och snäva vändpunkter. Malin gjorde en väldigt bra cykling, även om hon tappade någon placering på de mest rutinerade tjejerna i samma klass. Men med en snabb växling från cykelprotes till löparprotes så växlade Malin ut som sjua. Löpningen är oftast den mest kritiska grenen för Malin, med mycket smärta och kramper i ryggen. Men det gick bättre än vanligt och med sju minuters personbästa på de avslutande fem kilometerna så sprang Malin i mål som tia på sitt första VM. PTS2 klassen vanns av Lisa Lilja (FIN), medan Allysa Seely (USA) var tvåa och Fran Brown (GBR) var trea. En fantastisk prestation av Malin och en bra start på en fortsatt satsning i paratriathlon.

Några timmar senare var det start för U23 VM och Gabriel Sandör. Starten var satt till 17:00 men då paraklasserna flyttades fram en timme blev det så även för U23. Något i senaste laget att ha start 18:00 när det är olympisk distans och en tävlingstid strax under två timmar.

På startlinjen fanns 77 herrar som skulle göra upp om VM-medaljerna. Gabriel fick en bra start och kom iväg bra, varvade efter 750 meter på runt 9.30 och tjugo sekunder efter första man upp för varvning. Efter 1500 meter simning (19:09) och första växlingen var Gabriel 37 sekunder efter första gruppen ut på cykel. När vi tränare kommit över vattnet med båt och de hade cyklat ett av sju varv så hade Gabriel jagat ikapp tätgruppen. Att plocka in 37 sekunder på fem-sex kilometer, mer eller mindre på egen hand, är en enorm prestation. Resterande del av cyklingen ligger Gabriel högt upp i klungan, redo för att gå med om det blir ett ryck. Tyvärr tar Jörgen Gundersen (NOR) en kurva i lite för hög fart och går i backen precis framför Gabriel och då tar de två franska killarna Raphael Montoya och Dorian Coninx tillfället i akt att rycka ifrån tätgruppen. De håller avstånd till tätgruppen hela vägen in till växling. Gabriel gör en ruskigt stark cykling, med fjärde bästa cykeltid (59,10) för dagen.

Den avslutande löpningen blir tuff. Efter sju varv på en väldigt teknisk bana, där det hela tiden är stop and go, har Gabriel redan krampkänningar innan han växlat ut på löpningen. Löpningen ser dock bättre och bättre ut för varje varv och Gabriel håller ihop det bra efter förutsättningarna, men självklart har den aggressiva cyklingen satt sina spår. I mål blir det en 21: a plats på U23 VM i tuff konkurrens, där det är otroligt tight mellan varje placering. En löptid på 1 minut snabbare hade räckt till en topp-8-placering. Faktum är att U23-herrarna hade bättre splittider på både simningen och cyklingen än seniorherrarna. Detta var Gabriels andra U23 VM och det återstår två år. Tävlingen vanns av Raphael Montoya (FRA), medan Dorian Coninx (FRA) var tvåa och Luke Willian (AUS) var trea.

 

Under lördagen avgjordes junior-VM för herrar och VM samt VM-serieavslutningen för seniorherrar och damer.

Först ut var juniorherrarna som tävlade på sprint distansen, 750 meter simning, 20 km cykel och 5 km löpning. Vasco Villaca tävlandes för Portugal, men som bor och tränar på vårt RIG i triathlon, slutade på en fantastisk andraplats. Tävlingen vanns av Matthew Hauser (AUS) före Vasco och Ben Dijkstra (GBR). 

 

VM för herrar vanns av Vincent Luis (FRA) före Kristan Blummenfelt (NOR) och Mario Mola (ESP) medan damernas VM vanns av Flora Duffy (BER) före Katie Zaferes (USA) och Jessica Learmonth (GBR).

 

På söndagen hade vi fyra aktiva som tävlade i VM för masters. Samtliga gjorde väldigt bra ifrån sig, men bäst gick det för Kari Aho (längst till höger i bilden nedan) som slutade på en fin tredjeplats på VM i sprint för herrar 60-65 år.

Fullständiga resultat från alla klasser hittar ni här:   

http://www.triathlon.org/results/result/2017_itu_world_triathlon_grand_final_rotterdam

 

Med på plats har vi varit två tränare för att coacha både Malin och Gabriel: Elias Svensson som varit huvudtränare för paratriathlon och Angela Fox för U23. Stort grattis till alla fina prestationer och tack för en toppenhelg!

Skribent: Angela Fox
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

 

 


Playitas


 

   

      

     

 


Medlem i

etu_logo_4c JPG


Itu

SOK


 

 

Postadress:
Svenska Triathlonförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Besöksadress:
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 031-726 61 86
E-post: This is a mailto link

Se all info